domingo, 26 de enero de 2014

SOBRE EL TREBALL, L’ATUR I ELS DIARIS

Llegir els mitjans de comunicació aquest principi d’any 2014 pot desorientar al més pintat.
Quan acabem un any tots solem fer distints balanços de l’any que deixem enrere. Si hem deixat de fumar, si hem perdut o guanyat pes, si tenim més estalvis o si tenim més deutes, etc. etc. Però això ho farem sempre en relació a l’altre final d’any. Compararem el 2013 que hem acabat amb el 2012 i farem projectes pel 2014.
Clar que també podem fer el mateix amb altres períodes de temps: setmanes, mesos, trimestres, estacions etc. etc. Però al acabar l’any lo més lògic es comparar any per any. Lo altre ho podem fer qualsevol setmana, mes, trimestre o solstici durant tot l’any.
Totes les portades dels diaris de Madrid transmeten eufòria; El Pais: “el empleo inicia el cambio de rumbo hacia la recuperación”, ABC: “nuevo record de afiliacion a la seguridad social en el mes de diciembre”, El Mundo:”euforia en el gobierno al superarse las expectativas mas optimistas” , La Razon: “64.097 afiliados más a la seguridad social en el mejor diciembre”
A Catalunya destaca sobretot la portada de La Vanguardia: “l’economia s’enlaira”. No ho fan així El Periodico: “menys atur i menys feina”, El Punt Avui: “menys atur, poca feina” i sobretot (fora de Madrid i de Catalunya) La Voz de Galicia: “el número de trabajadores baja en Galicia casi el doble que el de parados”
Si el que interessa per saber com va l’economia del país es la gent que produeix de forma legal, tenim que a finals del 2013 han baixat 85.041 el número d’afiliats a la Seguretat Social en relació a final de 2012. Aquesta xifra es incontestable, pot haver-hi més o menys treballadors en negre però això no ho podem saber de cap de les maneres.
Completament cert que el número de inscrits a les llistes del INEM ( o SOC) de final del 2012 a final del 2013 ha baixat 145.385. Però aquesta xifra no ens diu si aquesta baixada es degut a que hi ha gent que no s’hi apunta perquè no ho creu útil, si és que molts estrangers han marxat del país, o si mols del país han marxat també al estranger per buscar feina.
Tot i això no cal amagar que mirant altres períodes de temps (mesos etc.), i altres dades (prima de risc, borsa, etc.) i sense trencar-nos el cap amb evolució dels salaris, tipus de contractes i altres indicadors negatius, hi ha gent que pot aixecar la copa de cava i desitjar un bon any 2014. Jo així ho faig per tothom i per mi mateix.


Lcp0i14

No hay comentarios:

Publicar un comentario