lunes, 5 de diciembre de 2016

Les raons del nostre govern municipal

Ja fa dies que tenim una resposta de perquè no es compleix la llei 24/2015 (art. 5, punt 6), que obliga a donar una alternativa habitacional a aquelles famílies que son desnonades i que tenen reconegut pels Serveis Socials del municipi un risc d’exclusió social pel seu estat econòmic.
“Si donem una alternativa habitacional en un cas, en tindrem que donar-la a tots” (entre cometes d’una conversa, no gravada)
Apunts sobre el tema:

1.- Tantes famílies pobres tenim a l’Escala?
Doncs sembla que si: “que al nostre municipi de L’Escala es donen unes condicions d'emergència habitacional igual de greus, quan no pitjors per als col∙lectius més vulnerables” (Ple Ajuntament 02-03-2015)
PIB per habitant en milers d’euros: l’Escala 16,1 Alt Empordà 20,7, Catalunya 27,6  (Idescat). Algú estranya aquestes dades ?

2.- No tenen confiança amb la valoració de Serveis Socials ?
Si hi ha pobres al nostre poble, hi son. I si hi ha una llei que obliga a alternativa habitacional l’hem de complir. Si no, els vilatans podem començar a no complir ordenances i altres normes municipals, i sempre podrem dir: “Que comenci l’Ajuntament a complir la normativa vigent”. Això es perillós.

3.- Habitatges buits tot l’any: 993 (font: web del Ajuntament de l'Escala) 
Dels 14.994 habitatges que hi ha al poble, descomptats els apartaments turístics, els habitatges de fi de setmana o de temporada i els principals, ens surten els 993. A l’Escala es genera 20.506 rebuts d’IBI (Idescat)
Una altre cosa que no es pot fer, però es fa, es aconsellar a aquestes famílies, empadronades al municipi que vagin a un altre poble menys turístic. Suposo que tots formem un mateix poble. O pot-ser no ? Seria deportació econòmica.

4.- Habitatges dels Bancs
La majoria d’habitatges buits son de Bancs o grans tenidors. A Terrassa amb un govern també socialista, multen i treuen diners per ajudar als més fràgils. Com ho fan ? Pot-ser una trucada, entre socialistes ?
La llei ( 18/2007) permet multar aquets gran tenidors d’habitatge.
I si tenim en compte que el nostre Ajuntament va negociar amb els Bancs  l’any 2015, 2.171.190,79 euros (veure Portal Transparència). Pot aconseguir alguns habitatges per lloguer social, limitat en el temps, o no seguir negociant amb la entitat i fer-ho públic.

5.- Escalencs perjudicats.
Tenim els desnonats i que es queden al carrer i tenen que delinquir per ocupar un habitatge o infrahabitatge.
Tenim els escalencs que han llogat un habitatge i no cobren, avui tot-hom sap que només un jutge pot fer el llançament, i això pot trigar un temps, però a més si hi ha oposició davant  la comissió judicial encara s’allarga més doncs la comissió no pot fer força física ni pot fer actuar la policia. Altre vegada cap al Jutjat i el jutge senyalarà, sense presses, un altre dia, ara sí amb ordre a la policia per col·laborar. Si mentre tant el afectat pel desnonament presenta al jutjat un model de document en el que s’invoca la Constitució, els Drets Humans, la decisió del Tribunal Europeu Drets Humans en el bloc de Salt, “no poden ser desnonats si no tenen alternativa habitacional” i la llei 24/2015, el jutge encara trigarà mes a prendre una decisió. I mentre tant els propietaris del pis, no cobren.
En el nostre poble la PAH, davant una parella de jubilats que els hi passava lo que acabem de relatar, vàrem “negociar” amb l’Ajuntament el mateix dia i vàrem col·laborar amb la comissió judicial, amb l’advocat escalenc que portava el cas i la cosa va acabar mig bé per els desnonats, però bé del tot per la parella de jubilats. Igual en el últim desnonament per lloguer. Be per la jubilada viuda propietària del pis, no tant per la mare i dos fills que els van posar a un Hostal, lloc no massa apropiat per una vida familiar.
Ara tenim casos semblants pendents, aquest any i no voldríem tornar a “negociar” de mala manera. Que els particulars propietaris dels immobles puguin disposar-ne i les persones re- allotjades trobin un sostre i un espai digne.

6.- Els immobles propietat del Ajuntament
Son uns quants (Portal Transparència). No val dir que no estan en condicions. Si volen ja trobarem col·laboradors per dignificar-los. Els propietaris, que som tots els escalencs, tenim l’obligació que aquests habitatges estiguin en condicions per viure-hi, que es la finalitat de tot habitatge. Segons la Constitució, Art. 47
Tot i que preferim els dels Bancs. Perquè els de l’Ajuntament també son nostres i tindrien d’esser per una emergència inesperada.

7.- Activisme
Serà de baixa intensitat però visible i perdurarà en el temps. Desobediència civil, davant una administració que no compleix la llei. Pot semblar poca cosa. Però estem convençuts que no caldrà més.

Un jutjat de Figueres ha reconegut que delinquir (ocupació casa) a l’Escala és estat de necessitat per el problema d’habitatge del poble. Sentim vergonya.

l'Escala desembre 2016

No hay comentarios:

Publicar un comentario