lunes, 26 de marzo de 2018

L’Escala, problemes d’Habitatge i l’Informe SER·GI


Al mercat lliure és natural la victòria del fort i legítima l’aniquilació del feble” Eduardo Galeano, escriptor.


L’informe ens confirma les xifres d’IDESCAT en el total d’habitatges, habitatges principals i habitatges secundaris. Ens aporta un número d’habitatges turístics (uns 1900)  xifra que donem per bona segons les nostres dades.

Desmenteix, per contra, el número d’habitatges buits segons IDESCAT (993) ja que amb els seus filtres els en dona 272, (80 de Entitats Financeres i Grans Tenidors i 192 de particulars). No discutirem la xifra, és suficient per solucionar el problema greu d’habitatge que tenim. No podem tenir cases sense gent i escalencs sense casa, sí, és un eslògan però els eslògans moltes vegades resumeixen el problema.

Trobem a faltar a l’informe, els habitatges buits propietat de l’ Ajuntament que no compleixen la llei de que les propietats no tenen sentit sense una finalitat social (Constitució Espanyola, art. 33) i que tenen d’estar en condicions d’habitabilitat (Llei d’Habitatge de Catalunya, art. 5). La resposta de l’Ajuntament  és la mateixa que ens donen els Bancs quan els hi demanem que lloguin els pisos buits, “no pot ser, els tenim en venda” .

Segons el Govern Municipal vol vendre patrimoni (Can Ramis a vegades es vol vendre, i d’altres museïtzar, Ca la Matilde es vol vendre, etc.). Amb aquests diners es construiria un bloc de pisos a la Closa del Llop. “Sobre qüestions d'habitatge, Víctor Puga va avançar que en els propers mesos s'han de tancar els serrells per a poder construir un bloc de pisos a la Closa del Llop destinat a lloguer a preus assequibles i també per a lloguer social”  (Radio l’Escala 14-11-2017). O sigui un gueto. Que no recordem el problema a França d’aquest sistema?

L’Informe SER·GI aconsella: “L’administració local hauria de contemplar l’opció de tanteig i retracte en les seves polítiques d’habitatge.”pàg. 25. L’Ajuntament fins ara no s’havia plantejat el tema i no seguien les subhastes judicials ni les del propi Ajuntament. Alguna empresa immobiliària de l’Escala ha aconseguint cases en bon estat, amb espai verd, per un xifra ridícula com a bé embargat per adjudicació directa.

En el tema de les ocupacions il·legals, la PAH de l’Escala durant aquest 5 anys de treball en té 22 de registrades, totes per motiu social (no polític/ideològic). D’algunes fa temps que no en sabem res, les altres sempre són en edificis de Bancs o Fons d’Inversió i amb algunes estem negociant lloguers socials. Hem tingut un judici penal (Abanca com a denunciant), amb absolució, però vàrem passar uns mals dies, sobretot el matrimoni acusat,  els testimonis i els membres de la PAH també. Hem tingut algun cas d’ocupació d’habitatges de particulars, però no acceptem aquests casos. L’informe SER·GI parla de 47 habitatges ocupats, segur que és cert i s’hi ha algun error seria que han quedat curts.

Les propostes de SER·GI són apropiades i possibles, els bancs ja sabem que són difícils de pelar, recorren, etc. etc., però al final en altres municipis han hagut de cedir. La llei és la llei.

La proposta en el díptic de l’Ajuntament tindrà poc recorregut si no s’especifica que el que llogarà l’habitatge serà l’Administració. El que dóna entendre el díptic es una especie d’Avalloguer que ja fa anys que s’utilitza però que en el cas del nostre poble, poca cosa ens solucionarà en els casos amb més pobresa. L’aplicació del Decret 74/2015, article 15:”...... i mitjançant el programa de cessió d’habitatges a l’Administració pública que és qui el lloga al destinatari final.........”

Propietari..................Administració...............Llogater

El preu té d’esser una mica més baix que el preu standard de la zona. Però les subvencions i la seguretat valen la pena.

Esperem que a partir d’ara l’Ajuntament ens tracti, en els que lluitem per aquest tema, com ens han tractat alguns jutges i alguns bancs, que sorprenentment (sobretot en el segon cas) ha estat de forma empàtica.

Esperarem el nou tècnic d’habitatge, llàstima que en la primera convocatòria quedés deserta (exp. 2018/598).




1 comentario:

  1. http://www.lescala.cat/download/edict/465/4484/929546850/321449/cms/bop52+14.03.18+revocaci%C3%B3+bases+i+cvc+borsa+t%C3%A8cnic+mig+habitatge.pdf/

    Ja no tenim convocada la plaça de tecnic d'habitatge

    ResponderEliminar