sábado, 9 de marzo de 2024

Estudi contracte CatSalut-Fundació Privada Salut Empordà (FSE) per la ABS de l’Escala

El 22 desembre de 2006 es va signar pel director de CatSalut i el gerent de FSE el Contracte de Gestió de Serveis d’Atenció Primària a on s’adjudicava a FSE l’ABS de l’Escala. El CAP principal es situava a l’Escala a un edifici propietat de CatSalut i per el que FSE paga anualment el cànon pertinent.

Pels serveis que es prestin als beneficiaris de la Seguretat Social i a d’altres serveis que CatSalut estigui obligat, s’abonarà la quantitat que resulti de l’adjudicació.

En cas de pròrroga del contracta s’aplicarà l’IPC.

Els serveis prestats a persones no cobertes per CatSalut, s’aplicarà l’import senyalat pel ICS per aquests casos. Les tarifes diferenciaran les primeres de les segones visites.

L’atenció especialitzada es realitzarà als centres hospitalaris de la XHUP. El usuari pot triar l’Hospital que vol ser atès.

“La durada inicial del contracte més les seves pròrrogues no podran ultrapassar els sis anys”, Clàusula General Setzena.

En aquest tema es d’aplicació la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC) que en el seu article 4.3 establia que en la contractació tenia que ajustar-se a la Llei de Contractació Pública (LCP) de 9/2017 que va entrar en vigor el 9 de març de 2018. No disposem encara de una Llei Catalana de Contractació Pública. 

L’article 29.6.c) de la LCP limita a deu anys els contractes de concessió de serveis que comprenguin l'explotació d'un servei l'objecte del qual consisteixi en la prestació de serveis sanitaris. Deu anys per la duració de contractes més les pròrrogues. El contracte era per 6 anys (prorrogues incloses) i només admetia 4 pròrrogues si s’apliqués la LCP. Però ja en portem 6 més, des de 2017 s’afegeix la nota  “D'acord amb la presa de coneixement per part del Govern instrumentada per la Comunicació de data 28 de març de 2017, el CatSalut reconeix i aplica els efectes d’aquest conveni, que es troba en situació d’extensió de la seva efectivitat, fins el 31 de desembre de 2017. Aquesta data es fixa com a referència màxima, i segons els supòsits que estableix l’esmentada presa de coneixement de 28 de març de 2017”.

Clarament estem davant una fugida del dret públic tant de CatSalut com de FSE que considera que la llei no l’afecta, tot i que el contracte diu en les Disposicions Generals. 5.- Forma d’adjudicació.- “El contracte s’adjudicarà pel procediment obert, mitjançant concurs, d’acord amb el que disposa l’article 159.1 de la LCP”

A partir de 2021la justificació de la pròrroga ja es una altre, una llei, la  “Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, diu en el punt 2 de la Disposició transitòria primera que fins l’entrada en vigor de la llei reguladora de les formes de gestió no contractuals en matèria de salut, es mantenen els actuals convenis, contractes i concerts per a la provisió de serveis sanitaris d’internament, d’atenció primària, d’atenció sociosanitària, d’atenció a la salut mental i d’atenció a les drogodependències. “ 

L’abril del 2020 tots recordarem que es va legislar per una emergència greu, el COVID, i es podia contractar fins i tot de paraula. El canvi va ser perquè la primera justificació de les prorrogues sobrants no era l’adequada ( la presa de coneixement) i a partir del COVID tot s’hi valia. Però ara, si abans de la llei 5/2020 es feien les prorrogues malament, el contracta es pot denunciar.

Però tot i el COVID, l’article 29.4 de la LCP preveu els casos de “quan al venciment d'un contracte no s'hagi formalitzat el nou contracte que garanteixi la continuïtat de la prestació a realitzar pel contractista com a conseqüència d'incidències resultants d'esdeveniments imprevisibles per a l'òrgan de contractació produïdes al procediment d’adjudicació i existeixin raons d’interès públic per no interrompre la prestació, es podrà prorrogar el contracte originari fins que comenci l’execució del nou contracte i en tot cas per un període màxim de nou mesos

Hi ha incompliment del contracte en el seu punt 25.4, Gestió de Serveis- de les Disposicions Generals quan referint-se als usuaris no beneficiaris de la Seguretat Social diu “L’atenció a aquests usuaris s’haurà de fer a través de mitjans no afectats a la prestació de l’atenció dels usuaris en compte del CatSalut” Tot el personal assisteix a tots els usuaris, depenguin de CatSalut o no.

 LCP. Article 291. Reversió. Finalitzat el termini de la concessió, el servei revertirà a l'Administració, i el contractista haurà de lliurar les obres i instal·lacions a què estigui obligat d'acord amb el contracte i en l'estat de conservació i funcionament adequats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario