viernes, 5 de abril de 2024

SALUT COMUNITARIA, LA PLAÇA POLITICA, RADIO L’ESCALA 2/4/2024

 Felicitats pel programa, es un tema pendent.

La representant de CP candidatura que governa al nostre poble parla en la columna introductòria de Salut Comunitària. I el que diu a la columna es molt encertat en la definició.

Els Ajuntaments no tenen competències en Sanitat, tot i que  la llei Municipal i de Regim Local els obliga a participar en la gestió de l’ABS. Si tenen competències  en Salut i per això tenim un regidor al Govern que li toca aquest tema.

La columna ens diu que la situació social i econòmica i emocional son factors molt importants per la Salut. De fet hi ha estudis en que la influencia de la Sanitat sobre la salut no passa del 20%. Des de les administracions sanitàries nacionals i internacionals ens expliquen la importància dels hàbits tòxics (alcohol i tabac molt preponderants entre nosaltres), desocupació (4.548 ocupats de 16 a 64 anys i 326 inscrits al atur, ), habitatge  (estudis fets per l’Ajuntament donen un alt percentatge de gent que viu sense títol habilitant al seu domicili), ambient laboral ( predomina el treball precari degut al turisme), educació ( baix nivell d’estudis i alt percentatge de joves només amb estudis obligatoris, ESO) gran nombre d’estrangers que provenen de països pobres  del 33% total d’estrangers, renda mitjana per persona ( de les 33 poblacions de més de 5.000 habitants de la província de Girona de la mes alta a la mes baixa actualment estem al nº 20, tenim un índex de desigualtat molt alt). (Font Idescat)

Joan R, Laporte catedràtic de Farmacologia “menys despesa en medicaments i més en habitatge”, La Vanguardia avui 5 abril

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario