miércoles, 10 de junio de 2015

Les eleccions municipal al meu poble, l’Escala juny 2015

En primer lloc destacarem que es varen presentar set partits polítics, quan en les anteriors eleccions només se’n varen presentar cinc i tots cinc varen obtenir representació.

Farem un anàlisi de les set formacions començant per la que va obtenir menys vots fins a la que en va obtenir més.

Escons en blanc

Va néixer d’unes persones que estaven a ICV i d’altres que s’hi varen incorporar abans de les eleccions. Totes contraries al pacte de govern de PSC-ICV i amb ganes de renovació de la llista de ICV-EUiA. Cap d’aquestes persones, però, va voler encapçalar la llista i fer unes primàries  obertes amb un cens electoral propi. Tampoc des de ICV hi havia unanimitat per les primàries obertes. Aquestes persones no trobaven a les llistes de l’Escala un partit alternatiu i varen crear Escons en Blanc (EB) que esta instaurat a tot l’estat espanyol.

L’idea d’EB es fer palès que hi ha uns individus que no troben una opció adequada al seu pensament polític, i al mateix temps que aquesta postura tingui l’opció democràtica d’expressar-se a les urnes de tal manera que se li pugui adjudicar un escó. Que deixaran buit. El seu ideari es que hi hagi opcions polítiques per tot-hom i  que la gent ho expressi democràticament amb el vot i que si es prou important tingui representació simbòlica. Es un vot en blanc amb representació. Segons els promotors el seu ideal en les eleccions que es presenten es que treguin zero vots i que hi hagi un 100% de participació. El ideari sembla una exigència democràtica obsessiva però no es una mala idea per pressionar als partits o associacions que es presenten.

A l’Escala varen treure 71vots per 48 de blancs de veritat. Crec que ja es tot un èxit. A Foixà, no gaire lluny de casa nostre, tenien dos escons el 2011 i ara s’han quedat amb un.

Aquets 71 vots, a part d’ICV, provenen segurament del vot en blanc i del nul ( que han baixat quasi a la meitat en relació a 2011, de 150 a 87) i de tots els altres partits. No sembla en canvi que vingui de l’abstenció que s’ha mantingut igual.

Guanyem l’Escala 

El naixement va venir de l’idea que Podemos es menjarà ICV-EUiA . Vàrem decidir posar-lo en marxa. Aquesta vegada jo mateix amb algun nou adherit a ICV i amb algun afiliat a EUiA, vàrem ser els promotors. Reunions cada setmana a la Plaça Tahrir ( o Sol d’en Saguer, o Victor Català). Bon debat polític, alguna presència friqui que va durar poc, però en general  força interessant. Desprès de l’experiència es molt comprensible que Podemos no es volgués presentar a les eleccions municipals.

Al final es va deixar Podemos per més endavant i per falta de consens i es va voler crear una agrupació d’electors. Faltaven 500 firmes, a l’hora de buscar-les alguns deien que en tenien moltes però no les volien fer públiques. En aquest punt els que pensàvem que seria una bona manera de provocar primàries a ICV-EUiA amb un cens propi de mes de 500 persones, vàrem abandonar el grup i deixar fer el seu camí, mantenint una bona relació perquè la política no s’acaba mai.

Els 100 vots es un resultat pobre, la campanya pràcticament inexistent, es pot adduir que no tenien medis, que és veritat, però era una candidatura per anar a buscar les persones i no es va fer.

Els vots venen d’ ICV, del PP i del PSC,  que han perdut vots (101 concretament el PP). CiU que es qui més n’ha perdut no crec que n’hagi aportat masses. 

PP

Entra al Ajuntament tot i perdre 101 vots més de la tercera part dels que tenia. Te un cap de llista que es prepara els temes i es bel·ligerant. Donarà joc a l’oposició. Queda clar que al poble hi ha un romanent de vots del partit d’España que son fidels. Jo creia que Guanyem els hi faria més mal. No per l’eix esquerra/dreta si no per l’eix nacionalista espanyol. Residual però amb representació.

Amb 1.000 vots més al poble que les eleccions europees, baixen més de un 3% de vots. El factor local els perjudica.

ICV-EUiA

Perdem un regidor. És el resultat previst a les opinions dels interessats amb la política. A les “porres” conegudes també era el resultat mes abundant. Cap sorpresa doncs. Hi havia por de perdre la representació al Ajuntament per alguns pessimistes i esperança de conservar els dos regidors pels més optimistes. El creixement estava descartat per tothom.

Es va anar a “salvar els mobles” i com sol passar sempre, es perd alguna cosa. Amb la situació social i política es tenia que fer una campanya de sortir al carrer cada dia, a bars, places, i explicar lo de la fiscalitat progressiva i progressista. Això últim no pot ser només la tarifació social de les taxes. Es tenia que parlar dels multipropietaris (bancs, immobiliàries, inversors especuladors d’habitatges etc.) però això era arriscat i perquè funcionés calia una feina feixuga. Es va anar a salvar els mobles, a buscar l’empat. Hem perdut un regidor i no veig clar la capacitat de la coalició per exigir una deriva a l’esquerra del PSC per entrar al govern. I a l’oposició serà difícil anar d’acord amb PP o CiU. Hem de començar a treballar de cara a les properes municipals i el 27-S ens ha de estimular a fer-ho. Confluència   d’esquerres o millor, confluència dels de baix. Molta pedagogia política i això es feina i no sé la capacitat que tenim.

Amb 1.000 vots més al poble que les eleccions europees, mantenen un 8  per 100, pujant 70 vots. El factor local no els perjudica.

ERC

Triplica els regidors, i duplica quasi els vots i el percentatge. Una oposició bel·ligerant (més que la de Convergència) i un equip pels programes de ràdio tv, també bel·ligerant i variat.

Un cop explicat lo anterior, hem de recordar que a tots els pobles en aquest moment hi ha gent que només tenen al cap la independència de Catalunya. “Primer la independència i desprès tot lo altre” se sol sentir en tertúlies. Els que així pensen nomes podien votar a ERC. CiU no dona la credibilitat necessària en aquest tema. Han rebut vots de CiU, de PSC i de ICV-EUiA, que en tots tres partits hi ha independentistes de veritat.

Amb 1.000 vots més al poble que les eleccions europees, baixen un 13% el percentatge de vots. Al factor local sembla que els perjudica.

CiU

Una oposició molt col·laboradora amb els temes que creien que eren bons pel poble. No han fet oposició sense sentit. Només varen fallar en el tema de la moció de l’ABS, crec per ordres superiors. Aquesta col·laboració no va agradar a una part de la militància local i varen decidir un canvi radical d’estil i de persones a la llista. No els ha sortit bé, tampoc ha ajudat els estires i arronses per encapçalar la llista. La situació de CiU en aquestes eleccions no era bona. Quedava clar qui feia i desfeia les successives llistes. Al final varen optar per que l’encapçales una persona jove, sense experiència política però amb un tarannà afable i no agressiu, però el problema, que no era gens fàcil, ja no tenia solució. Han perdut un regidor, però son la segona força i tindran la cap de l’oposició. Per la CiU actual, crec que no és un mal resultat. Tenen un vot fidel que no es planteja el mai el canvi. Però necessiten els vots volàtils per guanyar o fer un millor resultat.

Amb 1.000 vots més al poble que les eleccions europees, baixen un 8% el percentatge de vots, però només perden 25 vots. Una mica el factor local els pot perjudicar, però sembla que potser es més el factor nacional.

PSC

El resultat esperat, sense canvis en el nombre de regidors, ni en el percentatge i número de vots.

Una retirada del alcalde tal com va prometre. Deixa al seu lloc el primer tinent d’alcalde, jove, format, amb experiència política i empàtic amb la gent. Resta de la llista amb alguns nous noms però amb el resta de gent que estaven ja al Ajuntament. Renovació parcial que es la bona i una campanya acceptable. Les porres i les opinions han encertat plenament.

No té la majoria absoluta que es una molt bona notícia, si els 9 regidors restants saben jugar bé els trumfos. Tenen la investidura  de l’alcalde assegurada per ICV-EUiA. Veurem si estan a disposats a pactar amb un altre grup, o ja donen per fet que serà ICV-EUiA qui voldrà governar amb ells. Veurem si l’esquerre verda sap valorar-se. De totes formes governar amb minoria no seria gens difícil.

Amb 1.000 vots més al poble que les eleccions europees, quasi quintupliquen el número total de vots i augmenten un 30% el percentatge.

El cas més clar de que el factor local es clau en les eleccions municipals.


No hay comentarios:

Publicar un comentario