jueves, 7 de mayo de 2015

La Marea Blanca de la salut catalana arriba a Brussel·les


 Entitats en defensa de la salut pública han debatut una proposta de petició al Parlament Europeu sobre la situació de la sanitat a Catalunya
Una trentena de representants de les diferents entitats que lluiten en defensa de la sanitat pública catalana s'han desplaçat, avui, a Brussel·les convidats per l'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Verds, Ernest Urtasun. Allí han debatut una proposta de petició al Parlament Europeu sobre la situació de la salut a Catalunya i han mantingut intercanvis amb diversos eurodiputats i representants de la Comissió Europea i la Federació europea dels sindicats de Serveis Públics.

Els membres d'aquesta delegació, la majoria d'ells vinculats a la Marea Blanca de Catalunya, debatran en els propers dies aquest text que es farà arribar a la Comissió de Peticions del Parlament. El text apel·la a l'article 35 de protecció de la salut, de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea, per demanar la Comissió de Peticions que "realitzi una avaluació de l'impacte sobre la salut de la població catalana de les retallades sanitàries i de les polítiques d'austeritat, així com dels canvis legals realitzats en base a aquestes polítiques, i determinar si són contràries a les disposicions del dret europeu, començant per la pròpia Carta de Drets Fonamentals de la UE. Si es determina que ho són haurà d'instar la seva derogació i restitució del marc legal i administratiu previ".

També es demana la Comissió de Peticions del Parlament europeu que "en el marc del procés del Semestre Europeu es recomani els parlaments espanyol i català que reverteixi les retallades en el terreny de la sanitat, vistes les conseqüències socioeconòmiques negatives que han generat durant els darrers anys".

El panell de treball d'aquesta acció ha comptat amb les aportacions del propi Ernest Urtasun i la diputada d'ICV especialitzada en temes de Sanitat al Parlament de Catalunya, Marta Ribas, l'eurodiputat valencià de Compromís, Jordi Sebastià i el diputat madrileny d'Equo Alejandro Sánchez. Hi han exposat la situació de la sanitat als seus països l'eurodiputada portuguesa del Bloco Marisa Matías i Panayota Maniou, membre de l'equip del partit grec Syriza al Parlament europeu. A la segona part de la sessió de treball, els activistes catalans han escoltat les explicacions i han interpel·lat Angela Blanco, senior officer de la direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, i Pablo Sánchez, de la Federació europea dels sindicats de Serveis Públics.

Els membres de la delegació han mostrat el seu desacord amb els plantejaments expressats per l'alta representant de la Comissió Europea, que ha afirmat que segons les dades de què disposa la situació de la sanitat espanyola no és especialment dolenta, comparada amb la resta de països de la Unió Europea. També han vist amb preocupació que les recomanacions de la direcció de Salut i Seguretat Alimentària no siguin de compliment obligat pel comissari corresponent.

L'eurodiputat de Compromís ha recordat que el País Valencià s'ha utilitzat com a 'conillet d'Índies' pel procés de privatització sanitària i tant ell com el representant d'Equo han confiat en les properes eleccions municipals, autonòmiques i generals per capgirar el deteriorament de la sanitat pública patit els darrers anys.

La delegació d'activistes ha inclòs representants de la Marea Blanca de Lleida, Sap Muntanya, Tancada Clínic, Plataforma de Persones Afectades per la Hepatitis C, Comitè d'Empresa del Consorci Sanitari de Terrassa, Metges de Catalunya, Comitè d'Empresa de l'Hospital de Bellvitge, Defensa del Cap de l'Escala, Barcelona en Comú, Terrassa en Comú, ICV, Xarxa de Dones per la Salut, CCOO, CGT, SATSE, EUiA, FOCAP, Salut Litoral, Cafè amb Llet i SICOM.

Tots ells donen suport també a la concentració en defensa de la Sanitat Pública que la Marea Blanca farà el proper dissabte a la plaça de Sant Jaume. 
(de Siscu Baiges, "el diario es")


No hay comentarios:

Publicar un comentario