viernes, 1 de enero de 2016

Les eleccions del 20 – D a l’Escala

Comentarem els partits per l’ordre que han quedat en nº de vots.
Ha guanyat DiL, ex CDC. No m’atreveixo a dir que ha estat una victòria, doncs s’ha de mirar en el context de Catalunya i del Estat espanyol. A l’Estat espanyol guanya el PP, enemic ara de CDC; a Catalunya EnComúPodem (ECP) enemics tots els seus components, ara i sempre, de CDC. Perd més de 11 punts en comparació al any 2011, sumant-hi Unió ( 25,02% – 36,77%). Però a l’Escala es primera força.
ERC més que duplica tant els vots com el % ( 746 – 302 vots). Ja fa temps que millora els resultats, a les municipals  i ara a les generals. Crec que no tornarà a JuntsxSi. Farà camí sola, cap a l’esquerra ? cap al centre ?  aquest es el dilema.
EnComúPodem treu el millor resultat de l’historia si el comparem amb el màxim de ICV-EUiA, 13,68% i uns 500 vots a les municipals de 2007. Ara un 17,12% i 626 vots. Res de l’altre mon, però desprès del resultats cada vegada més dolents des de 2007 sembla possible la creació de un nou cos electoral. Persones que varen votar C’s a les autonòmiques han passat ara a Podemos, al no ser un plebiscit. Tot esperant la formació d’una assemblea local de la CUP, que va treure 433 vots i quasi un 10% a les autonòmiques del 27 – S. Segurament hi ha vots compartits, però seria una mala noticia que hi hagués dos partits de esquerra/esquerra i sobiranistes al poble. Amb un ja faríem prou. Veurem com es posiciona ERC. Crec que ICV-EUiA ha estat fagocitada pels fenòmens Podem iComú
PSC, desprès del seu posicionament unionista, molt respectable i que aclareix d’una vegada el seu ideari, continua baixant en els seus resultats en les generals, de 1ª força al 2008, 2ª el 2011 i 3ª en aquest 2015 amb una pèrdua de 2/3 dels vots des de 2008 (1.576/571). Partit hegemònic a les municipals des de fa 3 convocatòries i que manté un bon cartell en el mon municipal. Desconnectat el grup local, creiem, en aquest moment de la política nacional.
C’s per primera vegada es presenta a unes generals, el seu resultat es bo, sobrepassa el 10% de vots i això es tenir un fons de votants important. A les autonòmiques va ser 2ª força, darrera de JxSi, quasi quadruplicant  els vots i percentatge de l’any 2012 a les mateixes eleccions. Crec que l’enfoc plebiscitari de les autonòmiques el va afavorir, perjudicant aCatalunyaSiQueEsPot, que no entrava en aquest joc, i que portava “Catalunya” i “Si” en el seu nom .
El PP va perdent força a totes les eleccions. Municipals, autonòmiques i generals. Crec queC’s es el seu enemic  a mida, tot i que un té una estructura local, des de fa anys, i l’altre no se li coneix estructura ni fa cap tipus de propaganda.
Unió no arriba al 2% de vots. Tot i compartir l’idea del Sr. Duran que un partit catalanista, de dretes i cristià sembla que ha de tenir el seu espai. La cosa no pinta bé.
En resum transformació de CDC, de ICV-EUiA i Unió. Guanya força C’s, aparició dePodemos/Podem. Afebliment del PP.
Esperant a la CUP
Breu comentari del Senat:
L’any 2011 l’escalenc Rafel Bruguera ( 1er. per PSC-ICV-EUIA), va guanyar al poble amb un 34,76% dels vots, passant per davant dels 3 de CiU, i separat un 7% dels seus dos companys de grup  i ens va representar a Madrid junt amb els 3 de CiU.
Aquest any l’escalenc Lluis Cipres (3er. de EnComúPodem)  treu un 4,71% de vots ( guanya el nº 1 de DiL amb només un 9,57% dels vots) i queda en 11ª posició per darrera dels 3 de DiL, ERC, PSC i de la 1ª de EnComúPodem. Es quedarà a l’Escala.

No hay comentarios:

Publicar un comentario