viernes, 25 de marzo de 2016

EL PROBLEMA DE LES AMBULÀNCIES A L’EMPORDÀ

El gener d’aquest any va començar a fer-se càrrec del Transport Sanitari Urgent (TSU) i no Urgent (TSNU) a la Regió Sanitària de Girona (totes les comarques gironines excepte la Cerdanya, més el Alt Maresme) l’empresa privada Transport Sanitari de Catalunya SLU. que te la seu central a Barcelona i una única seu a Girona (Puigcerdà). La empresa va guanyar el concurs de CatSalut per un import anual de 214.385.380,61 €, per 10 anys. El cost a la Regió Sanitària de Girona es de 25.278.444,26  € anual.
Des de un principi els vehicles del TSNU , varen presentar problemes per el seu estat d’envelliment. El personal esta descontent i tenen molts problemes per anar als llocs a l’hora (visites, rehabilitació, trasllat malalts donats d’alta dels hospitals etc. etc.) i els pacients a vegades tenen esperes de moltes hores.

El TSU a les nostres Àrees Bàsiques (l’Escala, Palafrugell, Torroella de Montgri/l’Estartit i La Bisbal) ha sofert una disminució sensible de la cobertura per atenció i trasllat, veiem per Àrees Bàsiques:

-         ABS l’Escala: Es perd el reforç de 12 hores/dia d’una ambulància SVB (Suport Vital Bàsic, amb dos tècnics sanitaris) durant la temporada d’estiu
-         ABS Torroella/l’Estartit: El reforç de 24 hores de la temporada d’estiu d’una SVB, passa a 12 hores/dia. Es perd, doncs, 12h/dia durant la temporada d’estiu
-         ABS Palafrugell: Es perd el reforç de 12 hores/dia d’una SVB durant la temporada d’estiu.
-         ABS La Bisbal: Es perd la cobertura de 24 hores d’una SVB, i passa a 12 hores/dia tot l’any.
En aquest cas es guanya, a la Bisbal, un Vehicle Intervenció Ràpida (VIR) no apte pel transport de pacients, amb un metge i un tècnic. Aquest metge abans anava amb una ambulància de Suport Vital Avançat (SVA amb un tècnic sanitari, un infermer/a i ell), tenien la base a Palamos. Ara a Palamós al SVA  hi va un tècnic i un infermer/a.

Els metges del VIR es queixen que davant un malalt greu, si es te de posar una via (medicació intravenosa) ho te de fer ell (temps que perd) que si te de traslladar-lo a un Hospital te d’avisar a la SVA o a una SVB. Que l’infermera del SVA davant els malalts greus, te de demanar permís al metge del VIR per posar una medicació. Essent difícil pel metge l’autorització quan no te el malalt davant.

A les dos comarques (Alt i Baix Empordà) l’únic VIR es el de La Bisbal.

Bestial afectació del Transport Sanitari Urgent, sobretot a l’estiu i amb una zona de gran turisme.

lluis cipres
Marea Blanca l’Empordà/Marea Blanca Catalunya

  

No hay comentarios:

Publicar un comentario