lunes, 27 de junio de 2016

Habitatges a l’Escala (II)

Des de la Plataforma d’Afectats de l’Hipoteca (PAH) portem uns anys donant suport a les persones amb problemes d’habitatge.

Passant de 100 els casos atesos en aquest temps.

Som conscients que en el cas de la hipoteca hi ha una responsabilitat  del hipotecat, però, es evident que la responsabilitat de les entitats financeres ha sigut molt més important i que ens ha costat un dineral a tots els ciutadans la desastrosa gestió de aquests ens.

Actualment i degut al treball de tots els companys de Catalunya i del Estat espanyol, que varen començar molt temps abans que nosaltres comencéssim, la hipoteca continua essent un problema greu però no es queda ningú  al carrer. Els bancs col·laboren, segurament pel seu interès, en que això no passi.

El problema actual son els lloguers, sobretot els que afecten a propietaris particulars (no grans tenidors d’habitatge) i  que tenen tot el dret a tenir ajut econòmic que representa el lloguer de la seva propietat. En molts casos es tracta de pensionistes o de persones amb poc recursos dineraris.

Des de la PAH tenim l’obligació, es un deure ciutadà, d’informar de les lleis que regeixen l’habitatge. Quan un arrendador no cobra, o vol extingir el contracta en la forma prevista a lo pactat, te tot el dret de fer-ho.

El problema que ens trobem es que els arrendataris que no disposen de prou recursos econòmics (persones amb Risc d’Exclusió Residencial, RER,) i que la seva situació econòmica es referendada pels Serveis Socials del Municipi, els hi es d’aplicació l’article 5.6  de la llei 24/2015, que es va votar per unanimitat al Parlament Català, i que diu: “ Les Administracions Públiques han de garantir en qualsevol cas  el reallotjament adequat de les persones i unitats familiars en situació de risc d’exclusió residencial que estiguin en procés d’esser desnonades de llur habitatge habitual, per poder fer efectiu el desnonament”

Nosaltres, la PAH, tenim l’obligació de que la llei es compleixi, i els nostres recursos ens impedeixen anar mes lluny de la Administració mes propera que és l’Ajuntament que sí té recursos, tot i no haver complert el pacte dels fons per temes socials en els pressupostos.  I pot solucionar aquets problemes, amb medis propis, o anant-los a buscar a Administracions més llunyanes.


Mentrestant a la PAH, carrer Lleida, al Centre Cívic Xalem del Barri Rosa Lau, informarem i ajudarem a arrendadors particulars i arrendataris cada dimarts a les 19 hores

No hay comentarios:

Publicar un comentario