lunes, 29 de mayo de 2017

Hospital Trueta, quo vadis?

He sigut treballador en plantilla de l’Hospital Trueta (Residència Álvarez de Castro, en aquella època) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS)            ( Hospital Psiquiàtric de Salt, en una altra època).

L’Hospital de Santa Caterina atén com hospital de categoria 1 a la població de 7 ABS (Anglès, Arbúcies, Cassa de la Selva, Salt, Santa Coloma de Farners, Sils i Hostalric) 144.000 persones. Situat dins el Parc Martí Julià, disposa de tots els Serveis de Psiquiatria (inclosa una Unitat d’Aguts dins l’Hospital General) per tota la regió sanitària de Girona.

L’Hospital Trueta atén com hospital de categoria 1 a la població de 7 ABS ( Banyoles, Celrà, Santa Clara [1], Can Gibert del Pla [2], Vilarroja [3], Sant Gregori [4] i Sarrià de Ter) 156.000 persones.

Com Hospital de referència nivell 2a i 2b a tota la Regió Sanitària de Girona, quasi 800.000 persones.

La distància entre el centre de Girona i les dos ubicacions actuals és pràcticament la mateixa. L’accés no té dificultats a cap dels dos llocs (Sortida O, Sortida S de l’ A-7).

Hi ha trasllats de malalts d’un Hospital a l’altre. Pacients per valoració psiquiàtrica del Trueta a Sta. Caterina (les interconsultes de psiquiatria al Trueta són poques hores a la setmana). I pacients que necessiten nivell 2a/2b de Sta Caterina al Trueta (Unitat Crítics, Neurocirurgia 24h., Unitat de Crítics pediàtrics, Cirurgia general pediàtrica 24h,  etc. etc.)

Personal (metges sobretot) que perden temps en desplaçaments d’un a l’altre Hospital, ja que tenen Serveis compartits.

No cal ser arquitecte ni enginyer per deduir que  seria molt més rendible si els dos Hospitals estiguessin propers:

Serveis: Radiodiagnòstic, Medecina nuclear, Anàlisis clínics, Anatomia Patològica.
Unitats Especials: Radioteràpia i Hemodiàlisi.
Serveis Centrals:  Farmàcia, Medecina preventiva i Esterilització i desinfecció.
Serveis generals Administratius: Gerència i Direccions, Administració General, Admissió i Documentació, Informàtica.
Serveis generals hotelers: aquí la llista es llarguíssima.
Serveis generals al personal: Vestidors, Agents socials.
Serveis generals al pacient: Atenció a l’usuari, Serveis Religiosos, Botigues etc.

L’Hospital Trueta podria reforçar el seu paper de nivell 2b, ja que el nivell 1 podria ampliar-se més al Sta. Caterina.

En fi hi ha molts treballs sobre estructures sanitàries que ningú ha posat sobre la taula.

Tampoc està de més recordar que durant uns 8 anys Salt i Girona eren el mateix municipi. Encara que només sigui per recordar que no estem parlant de realitats molt polaritzades. Crec que encara es celebren les festes locals als dos municipis conjuntament.

Posicions diverses

Per una part el Conseller de Salut diu que del Nou Trueta l’últim que es decidirà és la ubicació. Salt, Girona, Sarrià ? Només per això caldria demanar-li la dimissió.

L’alcaldessa de Girona, l’empàtica Sra. Marta Madrenas, defensa la ubicació a Domeny. No vol que el seu municipi es quedi sense Hospital. Moltes altres explicacions no les conec.

El Dr. Brugada cap de Cardiologia del Trueta i del Sta. Caterina defensa un Campus de Salut a Salt, amb Facultat, IDBGI (que ja hi és). Sembla que altres caps de Servei li donen suport.

El Col·legi de Metges dóna suport a la idea de Salt.

L’Ajuntament de Salt diu que la decisió ha de ser tècnica i no política (sembla una reacció assenyada) però ja te els terrenys reservats per si calen.

Els Sindicats d’Infermeres i CC.OO (el meu sindicat de tota la vida) estan per Girona Nord. UGT treu importància a la ubicació. A CC.OO Sanitat Barcelona que tenen unes dirigents acabades d’aterrar, però amb ganes de treballar, creuen que tot es una maniobra per privatitzar. Ja els hi vaig dir que si volen privatitzar (o eliminar els estatutaris) i els sindicats no es revolten, privatitzaran a Salt, a Domeny o a les Illes Medes si el fan allà.

La CUP té les idees més clares i vol que les condicions dels treballadors s’unifiquin a l’alça ( una sanitat pública, un conveni), i que la ubicació és un tema de tècnics en infraestructures sanitàries.

Campus de Salut com el nou Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el Karolinska traslladat sense problemes d’Estocolm a Solna, una ciutat a un quants quilometres de la capital , són exemples per contemplar.

Defenso un sistema en el que l’estructura faciliti la comunicació, no un que la dispersi. No és un problema d’organització; és un problema de model.

I sobretot trobo a faltar opinions de persones acreditades en estructures sanitàries (arquitectes, enginyers i metges bregats en infraestructures)

Per una sanitat publica al 100% i per un sol conveni pels treballadors sanitaris (a l’alça, naturalment)

lluis cipres paltre
Sanitari jubilat, ex-treballador del Trueta, ex-treballador de l’IAS, ex-estatutari en excedència, règim laboral al jubilar-me, afiliat a CC.OO. Sense massa coneixements tècnics d’infraestructures sanitàries, voto per Salt

maig 2017
  


No hay comentarios:

Publicar un comentario