domingo, 11 de junio de 2017

Hospital Trueta, quo vadis? 2

Dijous dia 8 de juny, vàrem tenir l’oportunitat de debatre públicament a “la Punxa” de Girona, sobre la ubicació d’un nou Hospital Trueta. Agrair al Grup Municipal de la CUP de Girona, l’organització de l’acte. D’els altres grups municipals no en vàrem sentir la veu, crec que no hi eren.

La Taula la presentava el regidor Lluc Salellas, que va tenir força feina i encert en la moderació de l’acte.

Primer va intervenir Carme Major, infermera i delegada sindical que va posar sobre la taula la necessitat de no perdre més llocs de treball, i que si hi ha canvi de les relacions laborals sempre ha de ser a l’alça.

Desprès va ser el torn  del Dr. Brugada, Cap del Servei de Cardiologia dels dos Hospitals (Trueta i Sta. Caterina), una intervenció magnifica, amb un powerpoint que aclaria els espais de les dos principals opcions, Domeny i Salt, que amb arguments difícils de rebatre apostava per l’opció de Salt amb un nou Trueta al costat de Santa Caterina i amb la incorporació de la Facultat, IdibGi (investigació biomèdica ), EUSES (fisioteràpia i medecina de l’esport que ja està al costat de Sta. Caterina). Això també permetria que totes les urgències, independentment de la seva complexitat, s’atenguessin al mateix lloc, cosa que ara no passa. Tot en terrenys municipals.

Va tancar la intervenció de la taula  Àngel Guevara, metge, enginyer industrial i gestor sanitari. Amb només dos pinzellades va situar la sanitat en el seu lloc dins la salut, que no és tan important com en general creiem, només és un 10% dels factors que intervenen en la salut; la resta: treball, condicions econòmiques, estils de vida i codi postal (a Barcelona la esperança de vida és 10 anys superior a Sant Gervasi que a Nou Barris, amb el mateix sistema públic), és un problema de voluntat política. També va prioritzar l’ús dels quiròfans per la tarda abans de construir-ne de nous.

Les intervencions del públic varen ser interesants, la majoria a favor de l’opció Salt, una minoria opinava que el  més important és que es faci un nou Trueta, que els hi era igual el lloc. I alguns o potser només algun?   vàrem sortir amb un ciri trencat, al pensar que un cop criticades les idees localistes, podíem parlar de la Sanitat en general, consorcis, fundacions privades, Barna-Clínic, Clínic- Costa Brava, condicions laborals etc. També de  l’acomiadament que és perfectament possible en el personal estatutari sempre que ho digui un jutge. Però si el jutge diu que no, tornen al seu lloc de treball sense indemnització possible, cosa que sí passa en el règim laboral. (IAS règim laboral, ICS règim estatutari).

Estic pensant en dos metges del Trueta que varen ser acomiadats de forma improcedent, per donar suport a una companya que va arribar a les altures del sistema sanitari català. Tots dos es varen  jubilar al Trueta. Si al jutge se li porten els paper clars, com usuari que és de la sanitat,  no vol caure en mans d’un metge que mereixi l’acomiadament, i el concedeix.

Resumint, magnífica jornada sobretot per la qualitat de la taula. El públic, bé, però molt minoritari. Llàstima.

Esperem els defensors de l’opció Domeny (amb terrenys particulars i municipals) que segur que estaran a l’altura.

lluís ciprés paltré, metge, psiquiatre, diplomat en  gestió hospitalària i economia mèdica, ex-treballador dels Hospitals Trueta i Santa Caterina, afiliat a CC.OO                                                            

No hay comentarios:

Publicar un comentario