lunes, 9 de diciembre de 2019

Presó per castigar o per reinserir?


Només uns punts per deixar el tema obert:
“El temps a la presó ha de servir per reeducar, reinserir i preparar per al retorn a la vida en llibertat” (Secreteria General de Instituciones Penitenciaries.Ministerio del Interior. Gobierno de España)
Article 25.2 de la Constitució:  Les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat estaran orientades cap a la reeducació i reinserció social ......”

Julia Shaw, psicòloga criminalista (La Vanguardia 05/09/2019): “La nostra infinita capacitat per fer mal fa que el crim sigui humà.No ens ajuda a entendre’l qualificar als assassins de monstres inhumans”

Concepcion Arenal: “Obriu escoles i es tancaran presons”

Secretaria General de Instituciones Penitenciarias (2017) Documentos Penintenciarios 16 :Las probabilidades de reincidencia de los internos se incrementan al aumentar el tiempo de estancia en prisión”.

Consejo General del Poder Judicial: “Màs del 58% de los presos lo son por delitos contra el patrimonio y la salud pública”. O sigui robatoris y drogues. Persones pobres normalment.

El càstig pels delictes ha anat baixant de crueltat en el temps, de forma progressiva i sense pausa. Recordem lo que explicava Foucault dels suplicis (Segles XVII i XVIII) :

"La pena de mort comprèn tota mena de morts: uns poden ser condemnats a ser penjats, uns altres al fet que els tallin la mà o la llengua i els pengin a continuació; altres, per delictes més greus, a ser trencats vius i a expirar en la roda, després d'haver-se'ls desllorigat; altres, a ser desconjuntats fins que arribi la mort, altres a ser ofegats i altres a ser cremats vius” 

Ara als països democràtics no hi ha suplicis i en alguns persisteix la pena de mort (EE.UU.)

Anem a les presons. A l'Estat espanyol la presó perpètua va ser abolida per la Constitució Espanyola del 1978. La Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, vigent a partir de 2015 (“llei mordassa”), recupera la presó permanent (revisable) deixant per tant en mal lloc la possibilitat de reinserció del condemnat. Els percentatges de gent que estan a favor de la presó perpètua i inclús de la pena de mort per segons quins crims, son mes elevats del que creiem (Gallup).

La presó no seguirà existint en el futur només com a model de càstig de l'activitat delictiva, tal com la coneixem avui dia. Si la presó va tenir el seu origen en un moment històric determinat, per una sèrie de circumstàncies concretes, arribarà, de la mateixa manera, a tenir també un final. Comparem els interns del maig de 2010 (76.951) amb la mitjana de 2018 (50.871) (Ministeri del Interior)

 La pena privativa de llibertat es pot complir en règim d'extrema severitat, o en un règim de benevolència quan el reu compleix la pena no només en centres oberts o no penitenciaris sinó, fins i tot, en el propi domicili amb el corresponent control de l'Administració penitenciària. Això últim, ho possibilita la tecnologia, que ha avançat, prou, perquè, en gran nombre de casos, la pena de privació de llibertat pugui anar evolucionant cap a formes de limitació de la llibertat menys perjudicials per als penats i les seves famílies i més adequades a la finalitat correctora i reeducadora de la pena, tal com mana la nostra Constitució.

L'estada al medi carcerari comporta, normalment, l'inici d'una carrera criminal. En un futur pròxim la tendència ha d'estar en el suport dels règims oberts, perquè reinserir fora de la societat té poc sentit, atès que l'ambient negatiu que es respira en els recintes carceraris pot perjudicar qualsevol acció positiva encaminada a la finalitat resocialitzadora de la pena.

El compliment de la pena al exterior passa per monitorar  amb radiofreqüència, GPS y per la xarxa mòbil de vigilància electrònica.

Recordem que cada vegada s’accepten conductes que abans eren delictes: avortament, homosexualitat, nudisme, adulteri etc.

La presó té de ser un Centre de Tractament, tancat, dels que han delinquit, tal com diu la Constitució. Y tal com va passar amb alguns manicomis, el tractament, en molts casos s’ha de fer a la Comunitat. I, si cal, el reingrés.

El personal de les presons és clarament insuficient (els sindicats Acaip, CCOO y UGT a  Pontevedra viva.com  parlen de " decadència total i absoluta" del sistema de presons).

Al setembre de 2010, Acaip (sindicat de personal de presons) denuncia 130 interns morts per sobredosi en les 83 presons espanyoles.

Però la misèria no es només dels interns a Espanya. Es dediquen 1.806€/mes per intern. A Noruega 9.167€/mes.

Tindrem tractaments específics per assassins en sèrie i delinqüents sexuals. I els tractaments, com en altres àmbits, poden fracassar.


No hay comentarios:

Publicar un comentario