Docents 17190 pel dret a l’habitatge digne denuncia “indiferència i pressions” d’Educació davant els desnonaments i les situacions d’infrahabitatge que pateix l’alumnat de Salt
Critiquen que Inspecció d’Educació ha demanat si anaven a protestes dins l'horari laboral i exigeixen un protocol clar a les aules
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès, comtat de Girona) 26/05/2025.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el col·lectiu Docents 17190 pel dret a l'habitatge digne denuncia "indiferència i pressions" del Departament d'Educació davant els desnonaments i les situacions d'infrahabitatge que pateix l'alumnat del municipi. Asseguren que no poden entendre com el Govern de la Generalitat no mostri "cap preocupació" per la situació que viuen les i els estudiants i que, per contra, se'ls intenti desmobilitzar perquè abandonin la reivindicació que els va fer néixer com a plataforma. Asseguren que, fins i tot, des d'Inspecció del Departament s'ha arribat a demanar si assistien a les protestes per un desnonament dins el seu horari laboral i exigeixen a Ensenyament que creï un protocol clar per afrontar aquesta problemàtica dins les aules que vulnera "drets bàsics" de l’estudiantat.
El col·lectiu Docents 17190 pel dret a un habitatge digne va néixer a mitjans del novembre passat. El formen mestre, professors, educadors i personal d'administració i serveis (PAS) dels diferents centres educatius de Salt.
La plataforma es va crear, precisament, per fer un toc d'alerta davant la problemàtica dels desnonaments que pateix el seu alumnat i les situacions d'infrahabitatge (com ara famílies que viuen en una sola habitació o sense serveis bàsics). La plataforma assegura que, davant aquesta realitat, els docents i personal educatiu es veuen "obligats" a donar-hi resposta. "Educar implica generar vincles, acompanyar infants i joves, transmetre valors, etc.", asseguren en un manifest que han fet públic. A l'escrit, recorden que els problemes d'habitatge a Salt no són nous, i que s'han agreujat amb l'entrada de fons voltor.
"Tothom ha de tenir garantida una vida digna, que no es pot assolir sense accés a un habitatge", destaca el col·lectiu. Docents 17190, però, critica que davant la realitat que es troben a les aules, amb infants que han patit desnonaments o viuen en situacions d'infrahabitatge, només han rebut "silenci i indiferència" per part del Departament d'Educació. "Necessitem la implicació de les administracions, i fins ara han jugat un paper que ens indigna i ens decep profundament", recull el manifest. "La resposta des del Departament ha estat zero; entenem que en un tema que vulnera de manera tan flagrant el dret a l'educació, la conselleria hauria de fer-hi mans i mànigues", critica una de les membres del col·lectiu, Mariona Parra.
"Pressions" per desmobilitzar-los
A més, el col·lectiu també denuncia que se'ls estan fent "pressions" per desmobilitzar-los i perquè abandonin la seva reivindicació. "Com a personal educatiu, una de les accions que duem a terme és acompanyar els infants i joves a qui es desnona", explica Parra, dient que els docents també participen a les protestes que es fan davant dels habitatges. "El que volem mostrar és que s'està deixant en una situació de vulnerabilitat màxima als alumnes", diu Parra. I aquí, la portaveu critica que "hi ha hagut alguna multa" i que, fins i tot, des d'Inspecció se'ls ha demanat si anaven "als desnonaments dins l'horari laboral", cosa que ja precisa que no fan. "Ho trobem una mica cínic, perquè no es preocupen perquè aquest alumnat tingui les necessitats bàsiques cobertes, però sí per un si un docent o algú que treballa en un institut o una escola en aquell moment està al carrer donant suport a la família", lamenta Mariona Parra.
Protocol clar
Al manifest, també exigeixen a Educació que concreti un protocol clar sobre com tractar la problemàtica dels desnonaments i de l'infrahabitatge a les aules. "El Departament té un munt de protocols d'actuació davant "qualsevol mena de violència en l'àmbit educatiu"; el que és sorprenent i frustrant, però, és que en cap d'aquests es fa esment de “situacions de violència generades per un desnonament o per la intervenció policial en un llançament", recull l'escrit. "No estem parlant d'una violència que acaba repercutint en l'àmbit educatiu? Per què, justament en aquest àmbit, el Departament no té cap mena de protocol ni tampoc té gens d'interès per fer un registre dels casos?", hi afegeix el manifest.
"Tot això afecta i vulnera el dret a l'educació", concreta un altre dels portaveus de Docents 17190, Jordi Bosch. "El que demanem al Departament és que ens concreti com actuar", explica, precisant que aquests alumnes necessiten "una atenció individualitzada" que costa fer-la en horari escolar "quan hi ha tantes coses a treballar i amb un currículum tan complet i específic". "A més, també s'ha de tenir en compte que aquí també hi ha la privacitat dels alumnes", precisa Bosch. "És contradictori veure com l'alumnat pateix una situació realment greu, i que no s'actua; no sabem com hem de treballar amb les famílies, com hem d'actuar davant l'alumnat per preservar la seva intimitat", hi afegeix el portaveu de Docents 17190.
No hay comentarios:
Publicar un comentario