A tot l'estat espanyol i naturalment també a Catalunya el problema del habitatge esta present, però en aquest bloc tractarem el problema que tenim al poble de l'Escala.
Només tenim constància dels dos informes encarregats per l'Ajuntament, un a SER·GI (2017) i l'altre a APROP (2021). Ara ja tenim una família amb dos menors nascuts al poble que no poden viure de una manera "digna i adequada" tal com diu l'article 47 de la Constitució Espanyola i el 26 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. No parlem ja dels Tractats Internacionals als quals Espanya s'ha adherit, recordo perfectament la intervenció de la ONU a l'any 2013 parant el llançament de les persones que ocupaven (de forma il·legal) un edifici d'habitatges a Salt, per no donar alternativa habitacional.
Fins fa poc el tema del dret a l'habitatge era ignorat per la Justícia ordinària, però per pressió d'instàncies internacionals i de juristes progressistes del país, les coses van canviant.
Cal prendre consciència de la revolució silenciosa que ha tingut lloc a la jurisprudència del TEDH, a la del TJUE. També el Tribunal Constitucional Espanyol amb la "Nota Informativa nº 52/2024: El Ple del TC reconeix com a dret constitucional el dret al habitatge" després de la sentència 79/2024.
Actualment esta en mans judicials el llançament d'una altre família escalenca, matrimoni i 4 menors d'edat nascuts a l'Escala. L'efecte sobre la salut física i mental del cas es evident. Caldrà acudir a la llei 14/2010 de protecció a la infància i adolescència ? Crec que es trobarà una sortida digne i adequada, ja que segons la Constitució existeix l'obligatorietat d'intervenir dels poders públics.
No hay comentarios:
Publicar un comentario