domingo, 29 de diciembre de 2024

Proposta d'habitatge públic

 Proposta d’habitatge públic per a l’Escala

·         Diari de Girona

·         28 Dec 2024

·         ALBERT PONS RAMOS

El govern de la Generalitat ha anunciat que la promoció de pisos de protecció oficial serà una prioritat de la seva acció de govern. Recupera el Pla de Barris i l’ARE (àrees residencials estratègiques) que entre 2003 i 2010 la Generalitat, de la mà del conseller Nadal, va impulsar.

L’anunci de la promoció de 50.000 habitatges de lloguer públic és una molt bona notícia. L’Escala, amb una població de més de 10.000 habitants, també té dèficit d’habitatge protegit. Des de la promoció que es va fer al barri Rosa Lau als anys 80 no se n’ha iniciat cap més. L’any 2008, es va avançar molt en un projecte de construcció d’un primer bloc de pisos als terrenys que Incasòl té a la Closa del Llop i Ajuntament i Generalitat van signar un conveni. Es va fer una campanya de difusió i la iniciativa va tenir molt bona acollida entre els escalencs. La Generalitat posava a disposició els terrenys i facilitava ajuts per a la promoció. El canvi de govern a la Generalitat el 2010 i la crisi del sector immobiliari van impedir que el projecte avancés.

La dificultat d’accedir a un habitatge s’ha anat agreujant. Cada vegada és més difícil trobar pisos a preus accessibles, o bé pisos de lloguer amb contractes de llarga durada.

Tot i que hi ha molts interrogants, sembla que assistim a un canvi de cicle. És hora de fer propostes viables que sintonitzin amb el propòsit manifestat pel govern de la Generalitat. La proposta que llancem creiem que és realista i que consolidarà l’estructura social de l’Escala, en garantirà el creixement harmònic i la cohesió social. La proposta:

1.- Creació del Patronat de l’Habitatge: L’Ajuntament hauria de crear un patronat. Les seves accions les marcarà el Pla Local d’Habitatge actualitzat. El Patronat el presideix l’alcalde o delega les competències en un regidor de l’equip de govern, amb l’assessorament tècnic. Tindrà un pressupost anual per cobrir les necessitats habitacionals que s’hagin analitzat i que l’Ajuntament es veu amb capacitat d’afrontar. Serà l’òrgan de govern receptor d’aquells ajuts i subvencions que arribin d’altres administracions. La participació en el Patronat de regidors d’altres partits i entitats que puguin aportar la seva col·laboració la determinarà l’equip de govern i l’aprovarà el Ple del consistori. Càritas, el coordinador del CAP o un representant del Rosa Lau –que pot aportar experiència en la gestió d’un barri amb habitatge de protecció oficial–, podrien ser candidats a formar-ne part. El Patronat gestionarà les iniciatives pròpies i les que aportin els seus membres en relació amb la construcció d’habitatge social.

2.- Constitució d’una cooperativa d’usuaris: S’hauria de constituir una cooperativa d’usuaris que serien els impulsors de l’obra. El comitè gestor determinarà els requisits necessaris per entrar a formar-ne part. L’Ajuntament és qui ha d’acompanyar el procés de difusió i promourà reunions per tal que la iniciativa tingui ressò entre els grups potencialment interessats. Caldrà fer arribar el missatge al conjunt de ciutadans que per falta de promoció d’habitatge públic no poden exercir el dret a tenir un habitatge digne tal com diu la Constitució.

La cooperativa actuaria integrada al Patronat Municipal que li donaria cobertura jurídica i assessorament legal i financer.

3.- Disposició de sòl: Als terrenys de la Closa del Llop, la Generalitat hi disposa de sòl apte per desenvolupar-hi més d’una promoció de pisos de protecció oficial. Incasòl propietària dels terrenys, seria l’organisme que hauria de facilitar la parcel·la a la cooperativa per construir-hi aquesta modalitat de pisos protegits.

4.- Promoció de pisos: La cooperativa s’haurà constituït amb un nombre suficient de membres que es veuran amb capacitat d’impulsar la construcció d’un primer bloc de pisos. La present proposta és que la promoció s’orienti a la construcció de pisos en règim d’usufructuaris pels socis de la cooperativa.

5.- Finançament: Del cost de la promoció se’n farà càrrec la cooperativa. Les entitats de crèdit, amb els acords que se suposa han pres amb la Generalitat, faran possible el finançament de la promoció. L’estudi de costos de la construcció i posada a disposició dels pisos determinarà l’aportació que ha de fer cada membre de la cooperativa. Incasòl facilitarà que l’operació no sigui onerosa pel que fa a la repercussió del preu del sòl sobre cadascun dels pisos. El Patronat Municipal de l’Habitatge assumirà l’aval bancari de l’operació financera. La licitació i adjudicació de l’encàrrec de construcció de l’obra es regirà pel procediment habitual d’adjudicació que fa servir l’administració pública.

 

Albert Pons Ramos, en representació

de la Comissió gestora per la promoció

d’habitatge públic de l’Escala

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario