martes, 23 de julio de 2024

Guerra o Pau

 


A “El país semanal” del 25 de maig 2024, hi ha un article de Javier Cercas, veí de Verges, autor de la gran obra “Anatomia de un instante” que es titula ,“Las preguntas del pacifismo”. Ell es declara pacifista i es fa preguntes. I el preocupa de sobremanera la classe de “pau” que tindríem si no tinguéssim guerres. Es una pregunta amb trampa perquè no ho sabem.

Violència a la vida sempre n’hi ha hagut i n’hi haurà. Morts, violacions, tortures, desigualtats etc. Però amb la guerra que preparen els Estats en els seus pressupostos de Defensa tenim assegurada una pau per tot-hom ? o un negoci pels fabricants d’armes i una escabetxina dels més dèbils ?

A les preguntes que fa es pot contestar: Si el Govern de la II República hagués disminuït gradualment la seva despesa militar, en allò material i en personal, potser no hagués tingut feina en Franco. Amb més Despesa Militar més destrucció, més morts i més misèria. Però no es pot explicar quina “pau” hagués estat, perquè no ho sabem. Les guerres ocorren perquè es preparen, amb els pressupostos de Defensa.

El mateix en el cas de Hitler, quina classe de “pau”, tampoc o sabem. Si que sabem el gran poder militar d’Alemanya, i com li anava al sr. Krupp el negoci.

El que si sabem es el cost de la guerra, abans i ara. Sempre es una derrota.

I si parlem de les armes nuclears o de “les armes de destrucció massiva”, i de les armes químiques. Fins aquí hem arribat amb evitar que hi hagués una “pau” que desconeixem. Si volem pau sense cometes fem la guerra. Més val una pau per uns quants que una “pau” per tot-hom. Aquesta es la filosofia actual.

El dret a la defensa pròpia esta reconegut sempre que el mal que ens amenaça sigui una agressió il·legítima. Però en el Codi Penal esta descrit entre persones concretes. En el cas de la guerra hi ha el “ius in bello” ( el dret de guerra). Es un terme que prové de la religió catòlica, i que ha passat a lo civil, deixant la religió.

Les guerres a l’Antiguitat i la Prehistòria eren per dominar la riquesa de la terra. A l’Edat Mitjana varen començar les guerres religioses. La Guerra Santa, la Yihjad, les Creuades, etc. Ara les Religions estan contra la guerra.

Joan XXIII a “Pacem in Terris” qüestiona la guerra justa, ni que sigui només per les armes atòmiques. Per l’Islam la guerra no serveix per res. Tot i que hi ha Imams que han anat pel seu compte i que el Coran com el nostre Codi Penal està per la legitima defensa.

En la legítima defensa entraria la guerrilla, però es un tema massa llarg per avui.

Es possible que la meva opinió sigui arrogant, que és naïf i no es basa en certeses o evidències.

Tractat de No Proliferació d'Armes Nuclears (TNP), el Tractat de Prohibició d'Assajos Nuclears a l'Atmosfera, a l'Espai Exterior i Sota l'Aigua –també conegut com a Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (TPCEN), que es va signar a 1996 però que encara no ha entrat en vigor– i el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Qui creu en aquestes accions no és naïf també ?

 

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario